Hoe kan een leerling opnieuw beginnen aan een widget?

Standaard houdt BookWidgets de antwoorden die een leerling invult, bij. Op die manier hoeft een leerling niet vanaf nul te beginnen wanneer hij/zij per ongeluk het browservenster sluit, wanneer er een internet- of elektriciteitspanne optreedt, enz. Soms wil je de widget echter net wél resetten, bijvoorbeeld omdat je een leerling een herkansing wil geven terwijl je het insturen tot één keer hebt beperkt en/of je de examenmodus aan hebt gezet. Ook voor leerlingen die zijn blijven zitten, wil je doorgaans vermijden dat ze hun ingevulde antwoorden nog steeds terugvinden wanneer ze de widget opnieuw openen. Wat kan je dan doen?

Opmerking vooraf: het wissen van de activiteit is niet hetzelfde als het wissen van een resultaat. De activiteit wissen betekent: de antwoorden die de leerling heeft ingevuld, oftewel de opgeslagen voortgang, verwijderen. Op die manier kan hij/zij met een 'lege' widget opnieuw starten; met een schone lei aan de widget beginnen. Heeft de leerling reeds een resultaat verzonden, dan zal je dat nog steeds bij de resultaten terugvinden, ook als je met behulp van één van de onderstaande methodes de opgeslagen antwoorden wegveegt.

Automatische widget-reset

Widgetactiviteit wordt om de zoveel tijd vanzelf verwijderd. Ga naar Account > Mijn account > Widgetactiviteit. Standaard wordt alle widgetactiviteit jaarlijks op 1 september gewist. Je kan die instellingen echter ook aanpassen. De automatische widget-reset heeft de volgende voordelen:

  • Met het oog op de privacywetgeving blijven de gegevens niet onnodig lang opgeslagen.
  • Leerlingen die zijn blijven zitten en dezelfde widgets opnieuw moeten maken, beginnen in het tweede jaar vanzelf met een lege widget in plaats van hun antwoorden van het vorige schooljaar nog steeds ingevuld te vinden wanneer ze de widget opnieuw openen.

Handmatige widget-reset

Via de Live-modus

Voor deze methode moet de widget uiteraard de Live-modus ondersteunen. Echter niet alle widgets doen dat. Meer info: Hoe weet ik of mijn widget Live-modus ondersteunt?

Bovendien moet het live traceren van widgets ingeschakeld zijn op je account. De optie vind je hier. Als je de Live-modus pas inschakelt nadat je leerlingen aan een widget hebben gewerkt, zal je de activiteit niet met terugwerkende kracht kunnen ophalen.

  1. Open de Live-modus.
    • Als je rechtstreeks in BookWidgets werkt, klik je op de Live-tab.
    • Als BookWidgets in jouw leersysteem (bv. Smartschool) geïntegreerd is, ga je naar de BookWidgets-resultaten van je vak, en klik je bovenaan rechts op Live Widgets.
  2. Zoek in de lijst van gespeelde widgets naar de widget / klas en klik hem open.
  3. Zoek je leerling, klik op het vuilbak-icoontje naast zijn/haar naam, en bevestig. Je zal hier niet noodzakelijk zelf een verandering door zien, maar je leerling zal de widget wel kunnen herstarten.

Met de Live-modus kan je slechts 30 dagen terug in de tijd. Voor leerlingen die het jaar overdoen, moet je de volgende methode gebruiken.

Via Punten & Rapportering

Als de widget geen Live-modus ondersteunt, of als de activiteit ouder is dan 30 dagen (bv. zittenblijvers), kan je alsnog via Punten & rapportering aan de activiteit geraken.

  1. Open Punten & rapportering > Mijn vakken.
  2. Klik op de naam van een vak.
  3. Klik op de naam van een klas.
  4. Klik op de naam van een leerling. Hier vind je een overzicht van de activiteiten van de leerling, binnen de klas en binnen het vak.
  5. Scroll naar het gedeelte Activiteit.
    • Methode 1 – individueel: klik op het tandwieltje rechts naast een widget, en selecteer Resetten.
    • Methode 2 – meerdere tegelijk: vink een aantal widgets aan, klik op het tandwieltje bovenaan de lijst, en kies dan voor Reset geselecteerde widgets.

Alternatieven

De leerling kan zichzelf toestaan te herstarten door op het vuilbakicoontje rechtsboven te klikken. Alle antwoorden worden gewist. Verzeker je ervan dat in de configuratie van je widget de optie Titel/Rapportering > Leerling mag maar één keer antwoorden indienen uitgeschakeld is. Anders zal het vuilbakje voor de leerling namelijk niet zichtbaar zijn. Als de widget met een wachtwoord beveiligd is, zal de leerlingen dat opnieuw moeten invoeren.

Een laatste manier om het mogelijk te maken voor een leerling om aan een widget te herbeginnen, is door simpelweg de widget te dupliceren en het duplicaat te delen met de leerling.


Beantwoordde dit jouw vraag? Bedankt voor de feedback Er was een probleem bij het sturen van de feedback. Probeer later opnieuw.