U097 – Veranderingen in de werkwijze voor gebruikers Google Classroom (d.m.v. Chrome-extensie) en Microsoft Teams

De onderstaande verandering is slechts op een beperkt aantal BookWidgets-gebruikers van toepassing. Ga in de sectie "Op wie is het van toepassing?" na of deze aanpassing jouw gebruik van BookWidgets betreft.

In juli 2023 werd een kleine aanpassing doorgevoerd aan de manier om met de BookWidgets-integratie in Google Classroom en Microsoft Teams te werken. In dit artikel lichten we de melding toe die je mogelijk in je BookWidgets-account te zien hebt gekregen.

Verbeterd werk / Feedback terugsturen

Op wie is het van toepassing?

Deze verandering is van toepassing op:

  • Leerkrachten die BookWidgets in Google Classroom gebruiken door middel van de BookWidgets-browserextensie voor Google Chrome, of door vanaf de website van BookWidgets hun oefeningen met Google Classroom te delen.
  • Leerkrachten die BookWidgets in Microsoft Teams gebruiken.

De verandering is niet van toepassing op:

  • Leerkrachten die via de Google Classroom-Addons met BookWidgets werken;
  • Leerkrachten die via een ander leermanagementsysteem dan Google Classroom of Microsoft Teams met BookWidgets werken;
  • Leerkrachten die zonder leersysteemintegratie met BookWidgets werken.

Wat is er veranderd?

Wanneer je inzendingen van leerlingen naar je leerlingen wilde terugsturen nadat je ze in het rapporteringsdashboard van BookWidgets nagekeken, verbeterd en van feedback voorzien had, dan moest je daarvoor terug naar de pagina van je leersysteem om de opdracht alzo terug te sturen. Voortaan doe je dat rechtstreeks vanuit het rapporteringsdashboard van BookWidgets zelf. Er is een loskoppeling gebeurd tussen enerzijds het geven van feedback (d.w.z.: de leerling inzage geven in zijn/haar werk) en anderzijds het terugsturen van de gekoppelde punten in het puntenboek van je leersysteem. Enkel wanneer je (de punten van) de opdracht in je leersysteem terugstuurt, krijgen je leerlingen een melding.

Terwijl je werken in het rapporteringsdashboard van BookWidgets nakijkt en verbetert, worden de punten nog steeds automatisch met je leersysteem gesynchroniseerd. Op dat vlak verandert er niets.

Feedback vanuit het rapporteringsdashboard van BookWidgets terugsturen

Eén voor één

Wanneer je een individuele inzending verbetert, klik dan op het pijltje Stuur werk terug in de menubalk bovenaan.


Meerdere tegelijk

  1. Ga naar het overzicht van alle inzendingen van de widget.
  2. Onder Antwoorden klik je op het tandwieltje.
  3. Klik op Selecteer alle werken.
  4. Klik nogmaals op het tandwieltje again.
  5. Klik op Stuur resultaten terug.

Waarom deze verandering?

Het is voortaan mogelijk om de werken, eventueel inclusief jouw opmerkingen, naar je leerlingen terug te sturen zonder de opdracht meteen af te sluiten en er een finale score aan te koppelen. Aangezien je de punten op de versie van het gecorrigeerde werk dat je terugstuurt, kan verbergen, wordt het daardoor mogelijk om je leerlingen verschillende keren aan een oefening te laten werken en pas op het einde een score toe te kennen, wat in formatieve test- en oefenomgevingen erg interessant kan zijn.

Het omgekeerde kan ook: je kan de punten vanuit het puntenboek van je leersysteem terugsturen naar de leerlingen zonder hen toegang te geven tot hun werk (met daarin de vragen en hun antwoorden). Dat kan in bijvoorbeeld examencontexten interessant zijn.

Je kan de volledige werkwijze nog eens nalezen op:
https://www.bookwidgets.com/tutorials/teams-via-assignments
https://www.bookwidgets.com/tutorials/google-classroom


Beantwoordde dit jouw vraag? Bedankt voor de feedback Er was een probleem bij het sturen van de feedback. Probeer later opnieuw.