U081 – Scorebeleid bij meerkeuzevragen

Hoeveel punten krijgt een leerling wanneer hij of zij bepaalde antwoorden juist of fout aanduidt bij een meerkeuzevraag met meerde mogelijke antwoorden? Op hoeveel punten staat de opgave? Hier volgt een overzicht.

Dit artikel is specifiek van toepassing op de vraagtypes meerkeuzevraag (meerdere correcte antwoorden) en meerkeuzevraag met afbeeldingen (meerdere correcte antwoorden), te vinden in een Quiz-, Werkblad-, of Gesplitst Werkblad-widget.

Laat ons een voorbeeldvraag uitwerken die luidt: Welke van de volgende dieren zijn zoogdieren?
De antwoordmogelijkheden zijn:

  • kat
  • hond
  • aap
  • goudvis
  • mug

We veronderstellen dat een leerling de antwoorden 'hond' (correct), 'aap' (correct) en 'goudvis' (fout) aanduidt. Het gewicht is ingesteld op 1. Het gewicht voor een fout antwoord, indien van toepassing, is ingesteld op 0.25.

Zowel het aantal punten waarop de vraag staat als het aantal punten dat de leerling zal behalen, wordt bepaald door het scorebeleid dat je selecteert. De overeenkomstige instelling luidt Score-opties > Puntentelling. Er zijn drie instellingen mogelijk. Voor de drie instellingen zal het resultaat van de bovenstaande oefening als volgt zijn:

Krijg punten wanneer alle antwoorden correct zijn

Beschrijving De leerling krijgt enkel punten wanneer alle correcte antwoorden gemarkeerd zijn, en anders niets. Dit is met andere woorden een 'zwart-wit'-optie: ofwel haalt de leerling de maximale score, ofwel 0 punten.
Puntentotaal Het puntentotaal staat gelijk aan het ingestelde gewicht.
Voor- en nadelen Er is geen nuancering mogelijk; een antwoord kan niet gedeeltelijk juist zijn. De leerling behaalt ofwel het maximum, ofwel niets.
Werkvoorbeeld Vraag staat op: 1 punt Leerling behaalt: 0/1

Scoor punten voor elk correct antwoord

Beschrijving Leerlingen krijgen punten in overeenstemming met de antwoorden die ze wel en niet hebben aangeduid. BookWidgets onderscheidt 4 'toestanden' die zo'n antwoord kan hebben:
– een correct antwoord dat door de leerling is aangeduid (punt);
– een correct antwoord dat door de leerling leeg is gelaten (geen punt);
– een incorrect antwoord dat door de leerling is aangeduid (geen punt);
– een incorrect antwoord dat door de leerling leeg is gelaten (punt).
Puntentotaal Het puntentotaal staat gelijk aan het ingestelde gewicht vermenigvuldigd met het aantal antwoordmogelijkheden.
Voor- en nadelen Een voordeel van deze optie is dat de leerling niet weet hoeveel antwoorden hij/zij moet aanduiden.

Een nadeel is dat de manier van punten tellen gemakkelijk leidt tot een hoog puntentotaal, waardoor de meerkeuzevraag buitenproportioneel veel belang lijkt te hebben binnen het grotere kader van bijvoorbeeld een toets.

Merk op dat een leerling die deze vraag volledig blanco laat, een deel van de punten zal behalen (meer bepaald voor elk fout antwoord dat niet aangeduid moet worden, wat per keer een punt oplevert).
Werkvoorbeeld Vraag staat op: 5 punten Leerling behaalt: 3/5

Scoor punten voor elk correct antwoord, trek punten af voor elk fout antwoord. Minimumscore 0

Beschrijving Een quotering die giscorrectie toelaat. Naast het normale gewicht kan je hier ook een gewicht fout antwoord instellen. Verzeker je ervan dat dat laatste geen negatief getal is. De leerling kan nooit minder dan 0 punten behalen.
Puntentotaal Het puntentotaal staat gelijk aan het ingestelde gewicht vermenigvuldigd met het aantal correcte antwoorden.
Voor- en nadelen Gokken wordt tegengegaan. Bij deze instelling kan de leerling doorgaans wel uit het puntentotaal afleiden hoeveel antwoorden er aangeduid dienen te worden, wat een voordeel kan zijn als dat is wat je wenst.

Merk op dat het ingeven van een giscorrectie-waarde 0 ervoor zorgt dat de leerling achteloos alle antwoorden kan aanvinken en steeds het maximale puntentotaal zal halen.
Werkvoorbeeld Vraag staat op: 3 punten Leerling behaalt: 1,75/3

Beantwoordde dit jouw vraag? Bedankt voor de feedback Er was een probleem bij het sturen van de feedback. Probeer later opnieuw.