U074 – Mijn afbeeldingen zijn onscherp

BookWidgets comprimeert afbeeldingen automatisch om widgets sneller te doen inladen bij jouw leerlingen.

Meestal gaat de compressie onopgemerkt voorbij. Maar sommige afbeeldingen, met name die waar tekst op staat, kunnen onscherp en zelfs onleesbaar worden. Je kan twee dingen doen.

PNG of JPG?

Het juiste bestandstype kiezen kan reeds helpen. Png en jpg zijn op zichzelf reeds gecomprimeerde afbeeldings-bestandstypes, maar beiden gebruiken een ander algoritme. Hoe efficiënt ze zijn, hangt af van het type afbeelding. Een goede vuistregel is de vraag:
Bevat de afbeelding minder dan een tien- of twintigtal kleuren, of meer?

  • Gebruik png voor afbeeldingen die met een computer gemaakt zijn. Denk daarbij aan tekstdocumenten, of afbeeldingen van bedrijfslogo's, icoontjes of emoji's. Dat soort afbeeldingen heeft doorgaans een relatief laag aantal individuele kleuren, waardoor png een geschikter bestandsformaat is.
  • Gebruik jpg voor foto's die met een camera gemaakt zijn, of detailrijke afbeeldingen zoals schilderijen. Zulke afbeeldingen bevatten doorgaans honderden of zelfs duizenden verschillende kleuren, waarvoor jpg een geschiktere kandidaat is.

Resolutie verhogen

Is de keuze van het juiste bestandstype niet voldoende, dan kan je de resolutie nog steeds manueel verhogen.

  1. In het widgetconfiguratievenster klik je op het tandwieltje dat je rechts boven een afbeelding ziet die je hebt toegevoegd. Klik vervolgens op Bewerken.
  2. Let op de parameter Resolutie rechts onder in het nieuwe venster.
  3. Zet de knop Automatisch uit.
  4. Geef hogere waarden in voor Breedte en Hoogte, rekening houdende met de oorspronkelijke verhoudingen.

De Resolutie-instelling regelt het aantal pixels op basis waarvan de afbeelding wordt weergegeven. Merk op dat je de daadwerkelijke grootte waarop de afbeelding op het scherm wordt weergegeven, nog steeds afhangt van de afmetingen van het beeldscherm en de daarop beschikbare witruimte.

Voorts is het belangrijk dat de bronafbeelding voldoende groot en scherp moet zijn. Is je bronafbeelding bijvoorbeeld slechts 300x175pixels, dan heeft verhogen van de resolutie op deze manier geen enkel nut.

Welke waarden moet ik kiezen?

Ga voor de gulden middenweg tussen waardes die te laag zijn (met een onscherpe afbeelding tot gevolg) en waardes die te hoog zijn (waardoor het openen van de widget en het uploaden/insturen voor je leerlingen langer duurt).

Merk op dat computerschermen doorgaans nooit breder zijn dan 1900 pixels, waardoor het zelden nut zal hebben om een Breedte hoger dan 1600 te kiezen. Enkel wanneer het de bedoeling is dat je leerlingen inzoomen om details te zoeken (zoals bij Waar is Wally?), kan een hogere waarde voordelig zijn.


Beantwoordde dit jouw vraag? Bedankt voor de feedback Er was een probleem bij het sturen van de feedback. Probeer later opnieuw.