U033 – Indieningsformulier

Dit artikel veronderstelt dat BookWidgets niet binnen een LMS-integratie gebruikt wordt, maar dat je BookWidgets op zichzelf gebruikt. Leersystemen kunnen namelijk de gegevens van het inzendingsformulier overschrijven!

Het inzendingsformulier is het venster dat verschijnt wanneer leerlingen binnen een widget op Verzenden of het envelopje klikken. Het inzendingsformulier kan geconfigureerd worden onder Titel/Rapportering > Indienings­formulier .

Op het indienings­formulier staan vijf (mogelijke) secties:

NAAM LEERLING
E-MAIL LEERLING
LEERLINGENNUMMER
KLAS-ID
ID LEERKRACHT

Elk van deze onderdelen heeft de volgende drie identieke instellingsmogelijkheden:

  • Zichtbaar: dit gegeven is zichtbaar op het indienings­formulier.
  • Wijzigbaar: dit gegeven kan handmatig aangepast worden op het indienings­formulier.
  • Als de zichtbaarheid uit staat, is dit gegeven niet van toepassing.

  • Standaardwaarde: bepaalt een standaardwaarde die reeds vooraf is ingevuld.

Als je zowel zichtbaar als wijzigbaar aan zet, en het veld standaardwaarde leeg laat, vertaalt zich dat op het indienings­formulier naar vrije tekstinvoer. Er is echter een uiterst handige techniek die je kan gebruiken, namelijk een uitvouwbaar meerkeuzemenu maken. Dat kan voor eender welk van de vijf gegevensvelden.

Een meerkeuzemenu opzetten

In het veld standaardwaarde zet je meerdere, door komma's gescheiden waarden. Als je bijvoorbeeld onder ID Leerkracht zowel jouw eigen accountnaam als die van een collega ingeeft, zullen leerlingen bij het inzenden één van deze twee vooraf ingegeven waarden kunnen selecteren.

Opdat deze methode kan werken, moeten de opties zichtbaar en wijzigbaar zeker aan staan.

Waarom is dat handig?

De hoofdzakelijke meerwaarde van het meerkeuzemenu is het scheppen van regelmaat en het vermijden van fouten.

  • In het vak Naam student kan je bijvoorbeeld alle namen van je leerlingen vooraf opgeven. Op die manier kan je ervoor zorgen dat alle namen bijvoorbeeld als "achternaam-voornaam" verschijnen, ze allemaal mooi met hoofdletters geschreven zijn, en eventueel accenten hebben waar nodig. Als leerlingen zelf hun naam invullen, krijg je ongetwijfeld inzendingen in allerlei formaten.
  • In het vak E-mail leerling kan een vooraf ingegeven selectielijst typfouten vermijden, en daardoor ook klachten en foutmeldingen bij het inzenden of terugsturen van resultaten.
  • In het vak Leerlingnummer kan je hetzelfde soort problemen vermijden. Je kunt ook een bepaald formaat opleggen voor homogeniteit binnen je eigen boekhouding.
  • In het vak Klas-ID kan een meerkeuze-selectie-optie uitermate handig zijn als je bijvoorbeeld in meerdere klassen lesgeeft, en dezelfde widgets in al je klassen gebruikt. De leerlingen kunnen dan simpelweg hun klas aanduiden bij het insturen, wat ervoor zorgt dat de resultaten correct gegroepeerd zullen worden onder Punten & rapportering > Werk van de leerlingen.
  • In het vak ID leerkracht kan je, zoals het voorbeeld hierboven aantoont, verscheidene leraren­­account­­namen ingeven als je bijvoorbeeld samen met een co-leerkracht hetzelfde vak doceert en jullie dezelfde widgets gebruiken. Wanneer je hier vrije tekstinvoer toelaat, geeft dat ongetwijfeld aanleiding tot typ- en spellingsfouten, waardoor resultaten op de verkeerde plaats terecht dreigen te komen of zelfs verloren dreigen te gaan.

Beantwoordde dit jouw vraag? Bedankt voor de feedback Er was een probleem bij het sturen van de feedback. Probeer later opnieuw.